Relevant blijven op de arbeidsmarkt kan jij ook!

deel dit bericht

Als je op zoek bent naar werk, kan het soms moeilijk zijn, vooral in de snel veranderende IT-industrie. Als oudere IT-expert heb je misschien te maken met uitdagingen die jongere collega’s niet hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat werkgevers je zien als minder flexibel, minder snel of minder up-to-date met de nieuwste technologieën. Dit kan het vinden van de juiste baan bemoeilijken.

Maar laat je niet ontmoedigen. Er zijn veel manieren om je kansen op het vinden van werk te vergroten en relevant te blijven op de arbeidsmarkt. Hier zijn enkele tips:

Houd je vaardigheden up-to-date:
Als IT-expert weet je hoe belangrijk het is om up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. Zorg ervoor dat je je kennis en vaardigheden blijft bijwerken en verbeteren. Neem deel aan trainingen, webinars en andere educatieve programma’s om je kennis up-to-date te houden Doe een cursus bij Udemy, bijvoorbeeld over Python of R en speel met ChatGTP.

Netwerken:
Verbinden met andere professionals in jouw vakgebied is een geweldige manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de IT-industrie en om mogelijkheden voor werk te vinden. Dit kan zowel online als offline gebeuren, bijvoorbeeld door middel van LinkedIn en andere sociale media, en door lid te worden van brancheverenigingen. Ga naar congressen en bijeenkomsten, er zijn er veel en de meeste events zijn gratis of goedkoop voor IT experts.

Sollicitatiebrief, cv en LinkedIn:
Het is belangrijk dat je sollicitatiebrief en cv opvallen tussen andere sollicitanten. Besteed daarom extra aandacht aan deze documenten en zorg ervoor dat ze professioneel zijn opgesteld. Focus op jouw sterke punten en zorg ervoor dat je cv niet te lang is en geen irrelevante informatie bevat. Maar onthoud ook dat recruiters altijd beginnen met je LinkedIn profiel. Zorg dat deze actueel is en goed leesbaar.

Flexibiliteit en aanpassingsvermogen:
Als oudere IT-expert is het belangrijk om te laten zien dat je flexibel en aanpasbaar bent. Toon aan dat je openstaat voor nieuwe uitdagingen en dat je bereid bent om te leren en jezelf aan te passen aan veranderingen in de branche. Dit kan bijvoorbeeld door nevenactiviteiten te doen zoals het helpen van een goed doel met hun digitale uitdagingen. Werkgevers zien dat als een positief teken dat je je blijft ontwikkelen.

Word zelfstandig ondernemer:
Als je moeite hebt om een vaste baan te vinden, overweeg dan om als zelfstandige ondernemer te werken. Dit kan je de kans geven om je vaardigheden te gebruiken en uit te breiden, en je de flexibiliteit bieden die je nodig hebt. Als zelfstandige ondernemer kun je zelf beslissen welke projecten en opdrachten je aanneemt, welke tarieven je hanteert, en welke werktijden je hanteert. Ook kun je jezelf onderscheiden van andere IT-experts, doordat je je specialiseert in een bepaald gebied of een specifieke niche.

Ongeachte je leeftijd en achtergrond, er is grote vraag naar IT en digitale expertise waar je aan kan bijdragen. XperieSense kan je hier uitstekend bij helpen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Scroll naar boven